Verlies rondom de geboorte2023-12-07T20:38:19+01:00

VERLIES RONDOM DE GEBOORTE

Met lege armen…

Een kindje zo gewenst en welkom, eindigt in groot verdriet en gemis.

Ben je op zoek naar praktische tips en adviezen, een luisterend oor en iemand die uit ervaring weet waar je mee te maken hebt, dan loop ik graag een stukje met jou mee.

Hoe kun je verder na het verlies van je kindje?

Is je kindje overleden tijdens de zwangerschap, bevalling of in de periode daarna? Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen.
Het verdriet om het overleden kindje is eindeloos groot.

Het ouderschap begint al bij het verlangen naar een kindje.
Er is al vaak lange tijd gefantaseerd en gedroomd over een toekomst met dit kindje. Hoe zou het kindje eruit zien, welke kleur oogjes zal het hebben, kleertjes en kleuren voor het kamertje worden al bekeken of gekocht, naar welke school zal het gaan…?
Bij het overlijden van een kindje zijn er nog weinig herinneringen. Er moesten nog avonturen gespaard worden.
Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren.

Hierdoor word het terugkijken op de periode met het kindje zo beperkt. Het overleden kindje zal mee groeien in je toekomst. Maar de buitenwereld ziet dit niet. De omgeving zal hierdoor ook minder over het kindje praten, want er vallen geen herinneringen op te halen. Dit kan het verdriet extra eenzaam en moeilijk maken. Je rouwt om je kindje die je nauwelijks hebt mogen leren kennen. Maar wel al een hele grote belangrijke rol innam in je toekomstbeeld.

Je emoties vliegen alle kanten op. Immens groot verdriet, een geamputeerd gevoel, maar ook trots, trots op je mooie kindje. Je bent (weer)ouders geworden. Maar blijft achter zonder dit kindje.
Verdriet en liefde gaan samen.
Een gevoel van falen en een schuldgevoel kan bij je ontstaan, omdat je als ouder te allen tijde het kindje hadden willen beschermen en behoeden.
Je wilt graag verder, maar tegelijkertijd vind je het lastig om het normale leven weer op te pakken. Alles is ineens zo anders geworden.

Verwerken van zo’n groot verlies kan niet, er kan geen punt achter gezet worden. Verdriet blijft, je zal het anders leren vasthouden. Je leert ermee leven en het leven zal altijd anders zijn.

De hele wereld lijkt gewoon door te gaan, terwijl jouw leven stil staat…

De ene dag gaat het best goed en een dag later ben je weer intens verdrietig. De pijn en het gemis komen als golven over je heen.

“Met volle angst vooruit”

~liefleven~

Waarom zou ik hulp zoeken?

Hulp bij verlies en rouw kan ondersteunend zijn:

  • als je er zelf behoefte aan hebt
  • als de heftigheid van het verlies je gedurende langere tijd blijft overweldigen
  • als je voor je eigen gevoel niet verder komt
  • als je binnen je eigen kring weinig of geen ondersteuning ervaart
  • als het moeilijk blijft om opnieuw inhoud en zin aan het bestaan te geven

Rouwen is keihard werken en doet ontzettend veel pijn. Je moet er doorheen en dat kan je alleen maar zelf doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen.
De pijn en het verdriet kan ik niet voor je wegnemen, maar door het samen te doorlopen, ervaar je steun en een stukje minder zwaarte. Samen kijken we wat jou helpt om dit grote verlies anders te gaan leren vasthouden.
Als ervaringsdeskundige en professioneel therapeut loop ik graag een stukje met je mee.
Ik weet hoe het voelt om je kindje te verliezen, ik weet hoe het voelt wanneer baren opbaren wordt. Door mijn eigen verdriet te doorleven en een opleiding te volgen kan ik ook vanuit dat oogpunt kijken en jou professioneel begeleiden.

Sinds het overlijden van ons zoontje Melle ben ik aan het schrijven. Het schrijven werd een boek, met de titel ‘ mama doe je ogen maar stil’. Een boek voor iedereen die probeert te begrijpen wat het is om je kindje te verliezen. Dromen die afbrokkelen, de hoop, de toekomst, de pijn, de rauwe rouw, de schoonheid, de trots. Een hulp voor hulpverleners, een kijkje in het leven van zo’n mama, zo’n mama die afscheid heeft moeten nemen van een kindje, iets wat niet hoort, niet mag en toch zoveel gebeurt. Een herkenning, troost voor ouders die hun kindje verloren hebben.

Begeleiding bij verlies en rouw

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw, dit is inherent aan het leven.

Rouw is bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouwen is het verliezen van houvast, zoeken, vallen en opstaan, wachten en laten gebeuren. Je kunt hierbij geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid. Rouw raakt aan alle facetten van het bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was.

Je kunt je in jouw rouw erg alleen voelen staan. Ondertussen loopt het leven immers keihard door. Hoe fijn is het dan dat er iemand is die met jou meeloopt? Zodat de rouw niet meer allesoverweldigend is, maar een geïntegreerd onderdeel van je leven wordt.

Graag loop ik dat stukje met jou mee. Wil je weten hoe die ondersteuning er uitziet? Klik dan verder!

Hoe verloopt een traject?

Ieder verlies is uniek. Ieder mens is uniek. Hoe je rouwt is dus ook uniek. Soms kun je met een paar gesprekken al weer verder. Soms zijn er meerdere afspraken nodig.

Op afspraak vind er eerst een kennismakings- of intakegesprek plaats.

Tijdens deze eerste afspraak maken we kennis met elkaar en kijken we naar jouw hulpvraag. Een eerste afspraak duurt 60 tot 90 minuten. Elke vervolgafspraak duurt 60 minuten.

Na drie afspraken maken we de balans op om te zien of de gestelde doelen in zicht blijven, of er iets anders nodig is of dat dit voldoende is.

Vergoedingen

Als energetisch therapeut ben ik aangesloten bij diverse beroepsverenigingen. Voor de consulten vanuit praktijk Amabile geldt daarom dat deze geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden uit de aanvullende zorgverzekering. Voor de consulten vanuit praktijk Mirjam van Es zijn deze mogelijkheden er vanuit de beroepsverenigingen helaas (nog) niet.

Voor bedrijven

In elke organisatie en in elk bedrijf komt het voor dat medewerkers met verlies te maken krijgen. Met vaak grote gevolgen voor de inzetbaarheid, het concentratievermogen en het functioneren van een medewerker. U kunt bij praktijk Mirjam van Es terecht voor een begeleidingstraject op maat voor uw medewerker(s).

“Ik was bang om hulp te zoeken omdat je van tevoren niet weet of je een klik hebt met iemand. Maar dit viel gelijk van me af toen ik Mirjam zag. Is echt een hele rustige, vrouw. Kan zich enorm goed inleven en ik voelde gelijk: dit komt goed. De angst was gelijk weg.”
Tamara (1/3)
“Ondanks dat de stap voor mij groot was om een afspraak te maken bij Mirjam, heb ik er achteraf totaal geen spijt van. Ik ben enorm goed geholpen door Mirjam en heb de gesprekken als heel fijn ervaren. Op onze laatste afspraak voelde het ook niet als afsluiting. Ik weet dat ik altijd nog bij Mirjam terecht kan als ik behoefte heb aan een praatje. Via de mail, telefoon of gewoon een live gesprek. Dit gaf mij een goed gevoel om het voor nu af te ronden. Bedankt voor alles, Mirjam!”
Evy (1/2)
“‘Nee, als zelf hulpverlener te zijn, heb ik niemand nodig die mij door een rouwperiode helpt….dat kan ik zelf wel.’  Dat is 4 jaar lang mijn gedachte geweest. Alleen had ik het wel nodig… een mooie dochter met beperking is rouwen om levend verlies. Een tweede kindje door miskramen en niet goed verlopen zwangerschap is rouw en trauma om iets wat wel plaatsvindt maar niet komt.

Ik heb stoute schoenen aangetrokken en hulp gezocht. Door een lieve oud collega verwezen naar Mirjam. En zij heeft in een vijftal gesprekken meegewandeld op mijn reis hoe hier handen en voeten aan te geven. Door vooral mijn verhaal te kunnen doen tegen een vreemde kreeg ik meer vat op wat het was en hoe ik gedachten kon doorbreken. Kort maar krachtig is mijn traject geweest maar geeft me weer een goed gevoel over mijzelf, mijn mooie gezin en wie weet ook de toekomst.

Steffi

“Mirjam is een enorm begripvolle, lieve vrouw. Eigenlijk bezit ze alles wat een coach/ hulpverlener nodig heeft. Ze kan goed luisteren en weet soms ook humor in het gesprek te brengen. Fijn dat ik altijd bij haar terecht kan. De gesprekken voerden we bij mij thuis, dat vond ik een fijne mogelijkheid.”

Tamara (2/3)

“Mirjam weet wat je nodig hebt. Voor mij was dat een confrontatie met mijn manier van omgaan met rouw. Vanuit hier kon ik verder bouwen terwijl Mirjam aan de zijlijn mij bijstond met goede adviezen.”

Berber

Het fijnste aan de begeleiding vond ik dat Mirjam een goed luisterend oor heeft. Ze luistert naar mijn verhalen en geeft goede tips hoe ik ergens het best mee kan omgaan. Het waren tips en adviezen, maar ze dwong mij nooit ergens toe.

Evy (2/2)

“Er is ruimte om je verhaal te doen en je vragen te stellen. De hulpverlening gaat niet aan de hand van stappen of een methode. Dat heb ik als heel prettig ervaren. Zo krijg je hulp bij alles waar je tegenaan loopt.”

Tamara (3/3)

Neem contact op

Indien je direct een afspraak wilt maken, kun je hier een datum- en tijdvoorstel doen. Je mag natuurlijk ook  gewoon contact opnemen met mij via e-mail of telefoon.

Recente berichten

Nu te bestellen!

14 december 2021|

In 2017 komt ons tweede kindje, ons zoontje Melle, nog voor de geboorte te overlijden. In dit boek beschrijf ik een indringend en oprecht verslag over de periode rondom overlijden, geboorte en de jaren daarna. Veerkracht, respect, liefde en de rauwe rouwkant worden belicht in het leven wat hieruit volgt. Dit boek geeft de strijd weer tussen leven en dood en laat zien dat stil geboren kinderen er nog steeds zijn. Met een voorwoord van professor Manu Keirse.

Ga naar de bovenkant