• 06 55175826

Verlies rondom de geboorte2021-04-08T22:13:05+01:00

VERLIES VAN EEN BABY

Met lege armen…

Met lege armen…

Het kan erg moeilijk zijn om een kind waar je van houdt, te zien rouwen. Instinctief willen wij kinderen toch beschermen tegen de dood, pijn, verlies en rouw.

Ben je op zoek naar praktische tips en adviezen, een luisterend oor en iemand die uit ervaring weet waar je mee te maken hebt, dan loop ik graag een stukje met jou mee.

Plan een intake gesprek
Plan een intake gesprek

Anders leren vasthouden…

Is je kindje overleden tijdens de zwangerschap, bevalling of in de periode daarna? Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen.

Het verdriet om het overleden kindje is eindeloos groot. Het ouderschap begint al bij het verlangen naar een kindje.

Er is al vaak lange tijd gefantaseerd en gedroomd over een toekomst met dit kindje. Hoe zou het kindje eruitzien, welke kleur oogjes zal het hebben, kleertjes en kleuren voor het kamertje worden al bekeken of gekocht, naar welke school zal het gaan…?

Bij het overlijden van een kindje zijn er nog weinig herinneringen. Er moesten nog avonturen gespaard worden. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren.

Hierdoor word het terugkijken op de periode met het kindje zo beperkt. Het overleden kindje zal mee groeien in je toekomst. Maar de buitenwereld ziet dit niet. De omgeving zal hierdoor ook minder over het kindje praten, want er vallen geen herinneringen op te halen. Dit kan het verdriet extra eenzaam en moeilijk maken. Je rouwt om je kindje die je nauwelijks hebt mogen leren kennen. Maar wel al een hele grote belangrijke rol innam in je toekomstbeeld.

Een gevoel van falen en een schuldgevoel kan bij je ontstaan, omdat je als ouder te allen tijde het kindje hadden willen beschermen en behoeden.

Je emoties vliegen alle kanten op. Immens groot verdriet, een geamputeerd gevoel, maar ook trots, trots op je mooie kindje. Je bent (weer)ouders geworden. Maar blijft achter zonder dit kindje. Verdriet en liefde gaan samen.

Je wilt graag verder, maar tegelijkertijd vind je het lastig om het normale leven weer op te pakken. Alles is ineens zo anders geworden.

Verwerken van zo’n groot verlies kan niet, er kan geen punt achter gezet worden. Verdriet blijft, je zal het anders leren vasthouden. Je leert ermee leven en het leven zal altijd anders zijn.

De hele wereld lijkt gewoon door te gaan, terwijl jouw leven stil staat.

De ene dag gaat het best goed en een dag later ben je weer intens verdrietig. De pijn en het gemis komen als golven over je heen.

“Met volle angst vooruit”

~liefleven~

Ervaringsdeskundige en gespecialiseerd begeleider

Je kindje verliezen veranderd je leven en vraagt je om jezelf opnieuw uit te vinden. Wil je hier wat handvatten of begeleiding bij? Graag loop ik met je mee op dit pad. Als moeder van ons overleden kindje, Melle, weet ik hoe het voelt en als opgeleid begeleider en therapeut wil ik je graag begeleiden op dit pad.

Hulp bij verlies/rouw kan o.a. ondersteunend zijn:

• als je er zelf behoefte aan hebt

• als de heftigheid van het verlies je gedurende langere tijd blijft overweldigen

• als je voor je eigen gevoel niet verder komt

• als je binnen je eigen kring weinig of geen ondersteuning ervaart

• als het moeilijk blijft om opnieuw inhoud en zin aan het bestaan te geven

Sinds het overlijden van ons zoontje Melle ben ik aan het schrijven. Het schrijven werd een boek. Een boek dat in het voorjaar van 2021 uitgebracht zal gaan worden.

Een boek voor iedereen die probeert te begrijpen wat het is om je kindje te verliezen. Dromen die afbrokkelen, de hoop, de toekomst, de pijn, de rauwe rouw, de schoonheid, de trots. Een hulp voor hulpverleners, een kijkje in het leven van zo’n mama, zo’n mama die afscheid heeft moeten nemen van een kindje, iets wat niet hoort, niet mag en toch zoveel gebeurt. Een herkenning, troost voor ouders die hun kindje verloren hebben.

Begeleiding bij verlies en rouw

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw, dit is inherent aan het leven.

Rouw is bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouwen is het verliezen van houvast, zoeken, vallen en opstaan, wachten en laten gebeuren. Je kunt hierbij geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties. Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid. Rouw raakt aan alle facetten van het bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was.

Je kunt je in jouw rouw erg alleen voelen staan. Ondertussen loopt het leven immers keihard door. Hoe fijn is het dan dat er iemand is die met jou meeloopt? Zodat de rouw niet meer allesoverweldigend is, maar een geïntegreerd onderdeel van je leven wordt.

Graag loop ik dat stukje met jou mee. Wil je weten hoe die ondersteuning er uitziet? Klik dan verder!

Bekijk mogelijkheden

Hoe verloopt een traject?

Ieder verlies is uniek. Ieder mens is uniek. Hoe je rouwt is dus ook uniek. Soms kun je met een paar gesprekken al weer verder. Soms zijn er meerdere afspraken nodig.

Op afspraak vind er eerst een kennismakings- of intakegesprek plaats.

Tijdens deze eerste afspraak maken we kennis met elkaar en kijken we naar jouw hulpvraag. Een eerste afspraak duurt 60 tot 90 minuten. Elke vervolgafspraak duurt 60 minuten.

Na drie afspraken maken we de balans op om te zien of de gestelde doelen in zicht blijven, of er iets anders nodig is of dat dit voldoende is.

Vergoedingen

Als energetisch therapeut ben ik aangesloten bij diverse beroepsverenigingen. Voor de consulten vanuit praktijk Amabile geldt daarom dat deze geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden uit de aanvullende zorgverzekering. Voor de consulten vanuit praktijk Mirjam van Es zijn deze mogelijkheden er vanuit de beroepsverenigingen helaas (nog) niet.

Voor bedrijven

In elke organisatie en in elk bedrijf komt het voor dat medewerkers met verlies te maken krijgen. Met vaak grote gevolgen voor de inzetbaarheid, het concentratievermogen en het functioneren van een medewerker. U kunt bij praktijk Mirjam van Es terecht voor een begeleidingstraject op maat voor uw medewerker(s).

Lees verder

Neem contact op

Indien je direct een afspraak wilt maken, kun je hier een datum- en tijdvoorstel doen. Je mag natuurlijk ook  gewoon contact opnemen met mij via e-mail of telefoon.

Bedankt voor jouw bericht. Het is verzonden.
Er ging helaas iets mis bij het verzenden van jouw bericht. Wil je het nog eens proberen?

Recente berichten

Ga naar de bovenkant