Gastlessen, lezingen en scholing2023-12-07T20:43:04+01:00

VERLIES & ROUW IN DE KLAS

Gastlessen, lezingen en scholing

Ik geef gastlessen op scholen, van middelbare scholen tot hbo-opleidingen. Zodat leerlingen voorlichting krijgen over wat verlies en rouw is, wat dat met je doet, hoe hiermee om te gaan en hoe je de veerkracht kan versterken.

Tevens kan ik ingevlogen worden voor bedrijven, instellingen en organisaties om algemene lessen over verlies en rouw te geven, maar ook voor lezingen, gastlessen en inspiratie workshops op maat. Met meer gerichtere onderwerpen passende bij de organisatie, zoals verlies en rouw op de werkvloer, kinderen en rouw, stilgeboortes, of voor begeleiding van leerlingen en werknemers.

Hoe bespreek je verlies & rouw in de klas?

Verliezen zijn inherent aan het leven en komen op elke leeftijd voor.
Dus ook kinderen van alle leeftijden kunnen hiermee te maken krijgen.

Het verliezen van een dierbare, ouders die gaan scheiden en verlies van gezondheid, door een ziekte of handicap. Het zijn ingrijpende gebeurtenissen waar kinderen mee te maken kunnen krijgen en die invloed hebben op hun gevoel van vertrouwen en veiligheid.

Voor vele mensen is verlies en rouw een onderwerp wat moeilijk kan zijn om over te praten. Angst om de ander nog verdrietiger te maken, angst voor eigen gevoelens, niet weten hoe erover te beginnen of wat dan te zeggen, dus maar zwijgen. Dit maakt juist dat het rouwende kind zich nog meer alleen voelt staan. Professor Manu Keirse sprak de wens uit dat rouw en verlies een vak zou moeten worden op scholen. Zodat men op jonge leeftijd leert wat rouw en verlies is en hoe hierin tot steun te kunnen zijn voor anderen.

Mooi dus dat steeds meer scholen de weg weten te vinden naar mijn gastlessen verlies en rouw.

Ik geef gastlessen op scholen, van middelbare scholen tot hbo-opleidingen. Ik kan ingevlogen worden om algemene lessen over verlies en rouw te geven. Zodat leerlingen voorlichting krijgen over wat een verlies is, wat het met je doet en wat verschillende vormen van rouw en de bijbehorende emoties zijn.

“Fijn dat je bij ons in de klas kwam om te vertellen over rouw, ik hoop dat mijn klasgenoten mij nu wat beter snappen.”

Individueel of in groepsverband

Naast de gastlessen op school, begeleid ik ook op verschillende scholen leerlingen individueel of in kleine groepen onder schooltijd. Leerlingen die te maken hebben gekregen met grote verliezen.

Zeker leerlingen in de puberteit leeftijd, deze snelle maatschappij, die steeds meer veranderd en het vele gebruik van social media mist er meer en meer het echte contact. Des te meer is er behoefte aan steun en begrip van de mensen om hen heen. Door op tijd aandacht te hebben voor deze leerlingen kan langdurige schooluitval worden voorkomen.

Naast de lessen aan jonge leerlingen, geef ik ook les aan volwassenen. Zo mag ik sinds enkele jaren op de post hbo-opleiding rouw en verlies van de HZ (Hogeschool Zeeland) de masterclass over stil geboren kinderen verzorgen.

Ook binnen bedrijven als een kraamzorgorganisatie, huisartsenpraktijk, gezondheidscentra en uitvaartondernemingen is het mogelijk om een voorlichting of bijscholing aan te vragen.

Hoe meer kennis er komt rondom rouw, hoe meer dit onderwerp bespreekbaar wordt. Dit zal leiden tot inzicht, begrip en erkenning en kan zo uiteindelijk onnodig verzuim bij leerlingen, studenten en werknemers voorkomen worden.

Neem contact op

Indien je direct een afspraak wilt maken, kun je hier een datum- en tijdvoorstel doen. Je mag natuurlijk ook  gewoon contact opnemen met mij via e-mail of telefoon.

Recente berichten

Nu te bestellen!

14 december 2021|

In 2017 komt ons tweede kindje, ons zoontje Melle, nog voor de geboorte te overlijden. In dit boek beschrijf ik een indringend en oprecht verslag over de periode rondom overlijden, geboorte en de jaren daarna. Veerkracht, respect, liefde en de rauwe rouwkant worden belicht in het leven wat hieruit volgt. Dit boek geeft de strijd weer tussen leven en dood en laat zien dat stil geboren kinderen er nog steeds zijn. Met een voorwoord van professor Manu Keirse.

Ga naar de bovenkant