Begeleiding bij verlies en rouw2023-09-16T13:22:46+01:00

BEGELEIDING BIJ VERLIES EN ROUW

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw.

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw.

Je kunt je in rouw erg alleen voelen staan. Ondertussen loopt het leven immers keihard door. Hoe fijn is het dan dat er iemand is die met jou meeloopt? Zodat de rouw niet meer allesoverweldigend is, maar een geïntegreerd onderdeel van je leven wordt.

Graag loop ik dat stukje met jou mee.

Verlies integreren in je leven

Ik spreek bewust niet over rouwverwerking, maar van begeleiding bij verlies en rouw.
Een verlies valt niet te verwerken, het zal nooit helemaal weggaan, maar wordt uiteindelijk geïntegreerd in het leven.

Het kan fijn zijn dat er een stukje met je mee gelopen wordt in dit proces.

Het verlies kunnen vertellen in alle rust en tijd. Samen kijken naar alle klachten die erbij komen. Kijken hoe de veerkracht aangespoord, of versterkt kan worden. Weer het gevoel van regie krijgen over het leven. Wat je hebt meegemaakt zal nooit weg gaan, maar de last die er nu ervaren wordt, zal veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat een sociaal netwerk als zeer helpend wordt ervaren. Zowel sociaal emotionele steun als praktische steun. In de begeleiding kunnen wij samen kijken wie in jouw omgeving helpend zou kunnen zijn. Kijken wat er mogelijk is m.b.t. het creëren of vergroten van uw netwerk.

Hulp bij verlies/rouw kan o.a. ondersteunend zijn:

 • als je er zelf behoefte aan hebt
 • als de heftigheid van het verlies je gedurende langere tijd blijft overweldigen
 • als je voor je eigen gevoel niet verder komt
 • als je binnen je eigen kring weinig of geen ondersteuning ervaart
 • als het moeilijk blijft om opnieuw inhoud en zin aan het bestaan te geven

“Met volle angst vooruit”

~liefleven~

Rouw is keihard werken

Vroeg of laat krijgt iedereen met verliezen te maken, dit is inherent aan het leven.

Het verliezen van een dierbare, maar ook verliezen van werk, gezondheid, een partner/kind die ziek is en scheiding vallen onder verlies. Zulke verliezen leiden tot rouw. Rouw is bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is.

Rouwen is verliezen van houvast, zoeken, vallen en opstaan, wachten en laten gebeuren. In zo’n periode kunt je geconfronteerd worden met intense, soms heel verwarrende emoties.

Naast pijn en verdriet kan er ook boosheid en verzet zijn, angst, schuld of schaamte, opluchting en eenzaamheid.

Rouw raakt aan alle facetten van het bestaan. Niets is meer zoals het voorheen was.

Rouwen is normaal. We hebben het nodig na een verlies ervaring en kunnen er niet omheen.
Ieder mens is uniek, dus rouwt ook ieder op een eigen manier. Maar ook is iedere situatie anders en is ieder verlies anders. Van belang is dat er voldoende ruimte, tijd, steun en goede omgevingsfactoren zijn om te rouwen.

Rouwen is keihard werken, het verlies leren integreren in je leven.

In het verleden stond er vaak een gemeenschap klaar voor diegene die rouwde. Tegenwoordig is er door de grote individualisering in Nederland, een kleiner netwerk, minder tijd, angst en onbegrip dat degene met een verlies ervaring zich erg alleen kan voelen staan. Dit bemoeilijkt het proces van rouwen.

Je bent bezig met het onder ogen zien van het verlies en tegelijk gaat het dagelijks leven keihard door. Dit kan een gevoel van overspoeling geven, wegduwen van de pijn en het verdriet om zo door te moeten gaan. Er kan onbegrip ontstaan en hierdoor niet meer mee kunnen in het dagelijkse leven.

Allemaal heel normale reacties, die toch vaak tot onbegrip leiden.

“Verlies is niet loslaten, maar anders leren vasthouden”

~Manu Keirse~

Soms zijn er extra factoren die rouw bemoeilijken. Zo kan het zijn dat je door omstandigheden niet in staat bent geweest om bij het afscheid aanwezig te kunnen zijn. Of er spelen andere problemen een rol, zoals slechte familierelaties, communicatieproblemen of relatieproblemen.

Ook kunnen verschillende lichamelijke en emotionele factoren een rol spelen.
Zo kan het zijn dat:

 • je veel (lichamelijke) klachten ervaart sinds het verlies
 • je het gevoel hebt te blijven steken in het verlies
 • het je maar niet lukt om weer momenten te genieten
 • je gebukt gaat onder een terecht of onterecht schuldgevoel
 • je psychische problemen ervaart

Ook de aard van het verlies heeft invloed op het proces. Zo kunnen de volgende situaties zich voordoen:

 • er hebben al meerdere verliezen plaatsgevonden;
 • het verlies zelf is op een traumatische manier gebeurd;
 • je hebt de overledene niet meer kunnen zien, bijvoorbeeld door de coronabeperkingen;
 • er is sprake van verborgen verlies, bijvoorbeeld het overlijden van iemand met wie je een geheime relatie had;
 • er is sprake van levend verlies waarbij jouw dierbare nog leeft, maar is veranderd door bijvoorbeeld een hersenbeschadiging of andere handicap.

Ervaar jij ook dat:

 • er helaas nog erg vaak een taboe of angst heerst rondom ‘rouw’? Mensen die echt de tijd durven te nemen om naar gevoelens van pijn en verdriet te vragen en echt naar het antwoord te luisteren met aandacht, zijn schaars
 • alleen de eerste weken/maanden je omgeving voor je klaar stond?
 • mensen het snel beu zijn om over het verlies te praten?
 • jouw omgeving het verlies onderwerp negeert of ontloopt?
 • er weinig tijd/aandacht is om jouw verhaal te mogen vertellen?
 • je te horen krijgt, ‘laat maar weten als ik wat kan doen’. Maar wanneer vraag je dan om die hulp?
 • je zelf de ander niet wilt ‘belasten’?
 • je zelf geen idee hebt waar je behoefte aan hebt?
 • er adviezen gegeven worden om vooral ‘door te gaan’ en naar de positieve dingen in het leven te kijken?
 • het leven vooral leuk moet zijn, zoals op sociale media vooral de leuke dingen benoemd worden?
 • je je alleen voelt in het verdriet?
 • jouw werkgever je weer volledig wilt inzetten, maar je het gevoel hebt daar nog niet klaar voor te zijn?

Ik ondersteun je graag bij het vinden van een passende en helpende manier om jouw veerkracht te herstellen.

Vergoedingen

Als energetisch therapeut ben ik aangesloten bij diverse beroepsverenigingen. Voor de consulten vanuit praktijk Amabile geldt daarom dat deze geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden uit de aanvullende zorgverzekering. Voor de consulten vanuit praktijk Mirjam van Es zijn deze mogelijkheden er vanuit de beroepsverenigingen helaas (nog) niet.

Voor bedrijven

In elke organisatie en in elk bedrijf komt het voor dat medewerkers met verlies te maken krijgen. Met vaak grote gevolgen voor de inzetbaarheid, het concentratievermogen en het functioneren van een medewerker. U kunt bij praktijk Mirjam van Es terecht voor een begeleidingstraject op maat voor uw medewerker(s).

Hoe verloopt een traject?

Ieder verlies is uniek. Ieder mens is uniek. Hoe je rouwt is dus ook uniek. Soms kun je met een paar gesprekken al weer verder. Soms zijn er meerdere afspraken nodig.

Op afspraak vind er eerst een kennismakings- of intakegesprek plaats.

Tijdens deze eerste afspraak maken we kennis met elkaar en kijken we naar jouw hulpvraag. Een eerste afspraak duurt 60 tot 90 minuten. Elke vervolgafspraak duurt 60 minuten.

Na drie afspraken maken we de balans op om te zien of de gestelde doelen in zicht blijven, of er iets anders nodig is of dat dit voldoende is.

Kinderen & rouw

Kinderen in rouw ervaren dezelfde emoties als volwassenen. Echter hebben ze nog niet de vaardigheid om met hun verdriet om te gaan hun gevoelens goed uit te drukken. Het verdriet van kinderen komt in drie vormen tot uiting: via emoties, in lichamelijke reacties en in gedrag.

De verstoring van het normale leven doorkruist hun normale ontwikkeling. Ze voelen het verdriet van de ouders en reageren daarop.

De begeleiding van het kind zal elke keer aangepast moeten worden aan de leeftijd, maar ook aan het karakter. Een terugkerend proces want het verdriet groeit met het kind mee als het opgroeit. Iets wat niet altijd mee valt als je als ouder ook met je eigen verdriet rond loopt.

“Ik was bang om hulp te zoeken omdat je van tevoren niet weet of je een klik hebt met iemand. Maar dit viel gelijk van me af toen ik Mirjam zag. Is echt een hele rustige, vrouw. Kan zich enorm goed inleven en ik voelde gelijk: dit komt goed. De angst was gelijk weg.”
Tamara (1/3)
“Ondanks dat de stap voor mij groot was om een afspraak te maken bij Mirjam, heb ik er achteraf totaal geen spijt van. Ik ben enorm goed geholpen door Mirjam en heb de gesprekken als heel fijn ervaren. Op onze laatste afspraak voelde het ook niet als afsluiting. Ik weet dat ik altijd nog bij Mirjam terecht kan als ik behoefte heb aan een praatje. Via de mail, telefoon of gewoon een live gesprek. Dit gaf mij een goed gevoel om het voor nu af te ronden. Bedankt voor alles, Mirjam!”
Evy (1/2)
“‘Nee, als zelf hulpverlener te zijn, heb ik niemand nodig die mij door een rouwperiode helpt….dat kan ik zelf wel.’  Dat is 4 jaar lang mijn gedachte geweest. Alleen had ik het wel nodig… een mooie dochter met beperking is rouwen om levend verlies. Een tweede kindje door miskramen en niet goed verlopen zwangerschap is rouw en trauma om iets wat wel plaatsvindt maar niet komt.

Ik heb stoute schoenen aangetrokken en hulp gezocht. Door een lieve oud collega verwezen naar Mirjam. En zij heeft in een vijftal gesprekken meegewandeld op mijn reis hoe hier handen en voeten aan te geven. Door vooral mijn verhaal te kunnen doen tegen een vreemde kreeg ik meer vat op wat het was en hoe ik gedachten kon doorbreken. Kort maar krachtig is mijn traject geweest maar geeft me weer een goed gevoel over mijzelf, mijn mooie gezin en wie weet ook de toekomst.

Steffi

“Mirjam is een enorm begripvolle, lieve vrouw. Eigenlijk bezit ze alles wat een coach/ hulpverlener nodig heeft. Ze kan goed luisteren en weet soms ook humor in het gesprek te brengen. Fijn dat ik altijd bij haar terecht kan. De gesprekken voerden we bij mij thuis, dat vond ik een fijne mogelijkheid.”

Tamara (2/3)

“Mirjam weet wat je nodig hebt. Voor mij was dat een confrontatie met mijn manier van omgaan met rouw. Vanuit hier kon ik verder bouwen terwijl Mirjam aan de zijlijn mij bijstond met goede adviezen.”

Berber

Het fijnste aan de begeleiding vond ik dat Mirjam een goed luisterend oor heeft. Ze luistert naar mijn verhalen en geeft goede tips hoe ik ergens het best mee kan omgaan. Het waren tips en adviezen, maar ze dwong mij nooit ergens toe.

Evy (2/2)

“Er is ruimte om je verhaal te doen en je vragen te stellen. De hulpverlening gaat niet aan de hand van stappen of een methode. Dat heb ik als heel prettig ervaren. Zo krijg je hulp bij alles waar je tegenaan loopt.”

Tamara (3/3)

Neem contact op

Indien je direct een afspraak wilt maken, kun je hier een datum- en tijdvoorstel doen. Je mag natuurlijk ook  gewoon contact opnemen met mij via e-mail of telefoon.

Recente berichten

Nu te bestellen!

14 december 2021|

In 2017 komt ons tweede kindje, ons zoontje Melle, nog voor de geboorte te overlijden. In dit boek beschrijf ik een indringend en oprecht verslag over de periode rondom overlijden, geboorte en de jaren daarna. Veerkracht, respect, liefde en de rauwe rouwkant worden belicht in het leven wat hieruit volgt. Dit boek geeft de strijd weer tussen leven en dood en laat zien dat stil geboren kinderen er nog steeds zijn. Met een voorwoord van professor Manu Keirse.

Ga naar de bovenkant